Tipyna vaření a pečení
|
-
Dříve než začnete - přečtěte si pozorně recept a připravte si všechny suroviny v naváženém množství.
-
Čerstvé přísady jako mléko, vejce, máslo, margarín, jogurt atd. mají mít pokojovou teplotu, proto je alespoň půl hodiny předem vyjměte z lednice.
-
Pro přípravu křehkého těsta nebo slaného koláče se naopak používají suroviny vychlazené.
-
Pokud není v receptu uvedeno jinak, předehřejte troubu na potřebnou teplotu.
-
Při pečení chleba se doporučuje postavit do trouby nádobu s trochou vody, aby vznikala pára.
-
Sušené droždí je aktivní droždí, které můžete vmíchat přímo do mouky. Čerstvé droždí je naopak potřeba rozpustit se lžičkou cukru ve sklenici do poloviny naplněné vlažnou vodou a teprve poté přidat do mouky.
-
Práci zjednoduší hnětač těsta nebo ruční šlehač. Pokud tyto kuchyňské pomocníky nemáte, je zapotřebí „síly a trpělivosti“, abyste těsto zpracovali do hladké a rovnoměrné konzistence.
-
Těsto na chléb a kynuté těsto doporučujeme po dobu kynutí přikrýt utěrkou, aby bylo chráněno před průvanem a nevysychalo na povrchu, což by zabránilo vykynutí.
-
Chcete-li vyzkoušet, jestli už je koláč dopečený, otevřete troubu až před koncem doby pečení a do těsta zapíchněte špejli, na které už nesmí po vytažení ulpívat těsto.
Hodně úspěchů a – hlavně – dobrou chuť!